Dezertní víno: silné a sladké, které udělá skvělou tečku za menu. Při jeho sestavování na něj nezapomeňte!

Dezertní víno: silné a sladké, které udělá skvělou tečku za menu. Při jeho sestavování na něj nezapomeňte!

Koupit dezertní víno může být maličko oříšek. Tento druh vín je totiž posuzována tak trochu jinak a velmi záleží na tom, z jakého státu produkce pochází. Ani český zákon jasně nestanoví, kdy se o dezertní víno jedná a kdy ne. Co je ovšem neoddiskutovatelné. Jako aperitiv nebo k dezertům si jej vychutnáte úplně nejlépe.

 

Dezertní víno mívá mnoho tváří

Označení dezertní víno může být v každém státě trochu jiné. Zatímco v USA se tak označují vína s obsahem alkoholu nad 14 %, na britských ostrovech se za dezertní vína považují ta, která jsou sladká a podávají se přímo k jídlu. Ani toto nebývá celé pravidlo. Výjimku tvoří bílá fortifikovaná vína sloužící jako aperitiv. Podobně i v České republice není úplně jasné, co dezertní víno už je a co není.

 

Co od dezertního vína očekávat?

I když neexistuje přesná specifikace daná zákonem, jak na tento druh vína pohlížet, určité podobné charakteristiky najít lze:

  • Jedná se většinou o sladká vína s vyšší úrovní cukru.
  • Obsah alkoholu se pohybuje mezi 15 % až 22 %. Bývají tedy mnohem opojnější než klasická čistá vína.

 

K čemu se nejlépe hodí a kdy ho nabídnout?

Jak sám název napovídá, dezertní vína jsou určena ke konzumaci až v závěrečné části menu, k dezertu.

  • Většinou se tedy podávají se zákusky. Ten by neměl být sladší než víno samotné. Aby se totiž samotná chuť vína nezdála nakyslá a celkový dojem by nebyl takový, jaký měl být.
  • Ovšem ani sýry nezůstávají pozadu. Velmi dobře se spojí chuť sýrů typu niva a sladkost vína, která zmírní slanost sýru. Dobře ladí také třeba se sýrem Roquefortem.

 

Ve správné teplotě víno chutná nejlépe

Správná teplota je dalším důležitým kritériem, které umožní plně si vychutnat i tento druh vína.

  • Konzumační teplota by se měla pohybovat od 10 do 12 stupňů Celsia.
  • Pokud jej budete pít na terase v horkém létě, může být teplota skleniček i o několik stupňů vyšší, než je požadovaná teplota vína. Je proto dobré s tímto počítat a láhev vína v tomto případě podchladit o 2 až 4 stupně Celsia. A víte, jak efektivně ochladit v horkém létě sebe sama?

 

Máte rádi portské víno? I to patří mezi dezertní vína. Víte, proč je obsah alkoholu dezertních vín vyšší než u klasických vín?

Velkou skupinu mezi dezertními víny tvoří takzvaná fortifikovaná vína – tedy vína, do kterých byl přidán v určité fázi jejich výroby alkohol. Díky tomu se obsah alkoholu pohybuje od 16 % do 24 %. U klasických tichých vín dosahuje pouze 8 až 15 procent.

Praktickým důvodem takzvaného dolihování bylo, že víno se při přepravě v sudech kazilo a alkohol tam byl přidáván kvůli tomu, aby už nedocházelo k druhotnému kvašení a výslednému poničení převáženého nápoje.

Jejich obliba však narostla a fortifikovaná vína jsou plnohodnotným produktem, jenž můžete sehnat u mnoha specializovaných prodejců vín. Vždyť sláva portského nebo španělského sherry mluví sama za sebe.

 

Aromatizovaná nebo likérová vína. Které si vyberete?

Fortifikovaná vína se dále dělí podle toho, čím jsou doplňována.

  • Likérová vína – k jejich dolihování lze použít pouze a jen vinný mošt, popřípadě se také dají fortifikovat vínem nebo jeho destilátem.
  • Aromatická vína – při jejich výrobě le pracovat s jakýmkoliv destilátem. Ale nejen to. Může se také jednat o různé aromatizující složky a dokonce může být přídán cukr nebo voda. Nepřekonatelnou podmínkou však zůstává, že vinný mošt v nich bude minimálně obsažen ze tří čtvrtin.

 

Sušší vína si dobře rozumí s grilovanými masy naloženými v omáčkách pikantní chuti. Lze je použít i jako aperitiv.

A co vy? Co pro vás znamená dezertní víno? chybí či nechybí u vás na stole?