Věříte tomu, co je zdravé?
V souvislosti s výrazem “zdravý” panuje zajímavá situace: všichni se shodují na tom, že má jednoznačně pozitivní význam, ale názory na to, co vlastně v konkrétních spojeních znamená, se dost různí. “Zdravý” znamená nejen opak nemocného, ale také “řádný”, “přirozený”, “nenarušený”. To jsou všechno slova sympatická a odrážejí představu nějakého ideálního stavu. Zřejmě nejčastěji ale slovo “zdravý” používáme v jeho nejspornějším významu “zdraví přinášející”, tedy označující něco, co člověku zaručí to, po čem touží: tedy, že bude skutečně “zdravý”.
A právě tady je zakopán pes. Co si vlastně představit pod pojmem zdravý životní styl, zdravá svačinka nebo zdravé obědy? Při vyhledávání informací v odborné literatuře nebo na internetu se může zdát, že se na tom často ani výsostní experti nemohou shodnout. Zdání ale klame. Současná věda už ví dost přesně, jak to v lidském organismu funguje, proto také mohl vzniknout obor nutriční terapeut.
Jáchyme, hoď ho do stroje
Existují obecné zásady zdravého stravování a potom pravidla pro jedince s nějakým handicapem. Ten může spočívat v alergii, nemoci nebo ve stavu po ní. Jinou kategorií jsou lidé, kteří pracují na snížení či zvýšení své hmotnosti nebo jsou posedlí bodybuildingem. Jejich nároky na výživu se mohou od běžného standardu lišit někdy i radikálně. Nicméně kdo si dá trochu práce, může si vytvořit ideální jídelníček na míru a mít tím pádem čisté svědomí, že pro své zdraví udělal maximum. Vždyť už starověký lékař Hippokrates doporučoval svým pacientům: “Nechť je tvá strava tvým lékem.”
Anebo se nabízí varianta číslo dvě: zaúkolovat někoho, kdo všechny výpočty udělá za vás a pak vám nabídne hotový produkt. Smíchat všechny ty zdraví prospěšné ingredience dohromady tak, aby se navzájem nepřebíjely chuťově nebo účinkem. Je to hodně věda, trochu alchymie a trochu umění. A ne každý z nás má všechny tyto schopnosti a vědomosti. A když jsme u toho úkolování, je možné přeskočit fázi nákupů a kuchyňských prací a přesunout tuto činnost na dalšího odborníka. Zaměstnanci společností, které provozují krabičkovou dietu, jsou po přísným dozorem dietologů a jídla připravují pro své kleinty na základě jejich předpisů a dobrozdání.
Zdraví s chutí ruku v ruce
Jaké pochoutky v potravinových krabičkách můžete očekávat? Firmy kromě zdravotního přínosu garantují vyváženost chutí a pestrost, která se projeví také na vzhledu. Že ji zajišťují především ovoce, zelenina, bylinky nebo suché plody, je jasné. Samozřejmostí je dovoz domů nebo kamkoli jinam a rozdělení na příslušně velké porce ke konzumaci během dne. Dá se říci, že pro úplné kulinářské analfabety krabičková dieta zprostředkovává kurz toho, jak správně jíst a jídlo vychutnávat.
Není všechno zlato…
Na trhu se otevírá stále více společností, které poskytují služby krabičkové diety. Bohužel jsou i podniky, které i přes skvělou nabídku prezentovanou na internetu nesplňují očekávání zákazníků kvalitou připravovaných pokrmů. Na co si dát pozor při výběru cateringové společnosti, abyste byli s kvalitou jídla spokojeni? Měli byste pozorně porovnat služby alespoň několika firem. Nejlepším zdrojem informací je internet – stačí zadat do vyhledávače „názory krabičkové diety (a název firmy)“, vyplatí se seznámit se s webovými stránkami společnosti na sociálních sítích, kde zákazníci vyjadřují svůj subjektivní názor na dietu a v mnoha případech přidávají fotografie daných jídel. Většina cateringových společností nabízí testovací den, využít toho je rozhodně rozumné. A úplně nakonec – což konečně platí vždy, když se k něčemu upisujete – si přečtěte obchodní pravidla společnosti.
Máte odvahu svěřit svou výživu do rukou někoho jiného?